Het Bedrijf

Al meer dan 100 jaar een passie voor koffie

Wekelijks brandt Marc Stroobants, meester-koffiebrander, naar aloude traditie koffie in de koffiebranderij te Diest. De liefde voor het vak gaat inmiddels al drie generaties mee. 

 

Ontdek hieronder de weg die Stroobants Koffie heeft afgelegd doorheen de tijd.

2020 - Officiële erkenning als leverancier van topstreekproduct

Onze koffiebranderij kreeg in 2020 het Vlaams erkenningslabel “Streekproduct.be” van VLAM (het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing). Wij zijn heel trots op deze officiële erkenning als streekproduct. Deze erkenning is een groot compliment, niet alleen voor Marc zijn vakmanschap maar ook voor dat van zijn vader en overgrootvader.  

Mensen houden van onze typische zachte smaak, daarom zetten we onze “Zachte” variëteit specifiek in de schijnwerpers voor deze erkenning. Sommige klanten kunnen koffie moeilijk verteren, maar dat is bij ons geen probleem. We laten de bonen niet te lang branden, juist tot ze goudbruin zijn en “kraken”. Dat is het geheim van de lichte smaak. 

2017 - Opening koffiebar Het Dambord

Na jarenlang te spelen met het idee van een koffiebar, is de opening van Het Dambord in 2017 voor Marc een droom die uitkomt. In 2015 werd het historisch pand aangekocht, een aankoop waarmee Stroobants Koffie zijn verbondenheid met de thuisstad Diest wil beklemtonen.  

Een grondige renovatie later, zijn we blij om onze klanten hier te kunnen verwelkomen. Het doel van dit koffiehuis is de mensen in een gezellig kader te laten kennismaken met de verscheidenheid aan koffiesmaken. Je kan terecht in Het Dambord, in de Ketelstraat 30, om een vers kopje koffie te proeven of voor de aankoop van een pakje koffie.  

1995 - Een nieuw gebouw

In 1995 werd naast de branderij een nieuw gebouw opgetrokken. In dit gebouw wordt het magazijn, de kantoorruimte, een klein koffiemuseum en een winkeltje voorzien. Tot vandaag kan je in dit winkeltje aan de Oude Tramweg terecht voor een lekker pak vers gebrande koffie.   

1986 - Zoon Marc neemt de zaak over van Paul

Marc Stroobants had al van jongs af aan een grote fascinatie en liefde voor het branden van koffie. Bij het plotse overlijden van Paul in 1986, wist Marc onmiddellijk dat hij het levenswerk van zijn vader wilde verderzetten.   

1933 - Oprichting Stroobants Koffie

Gezien een grote vraag beslist Paul Stroobants, zoon van Emile en Irma, zich te specialiseren in de koffie. Hij richt Stroobants Koffie op in 1933 in een pand vlak bij de delicatessenzaak. In 1935 koopt Paul de eerste “Probat”-trommelbrander. In 1957 koopt hij een nieuwe koffiebrander met een capaciteit van wel 120 kg, deze wordt tot vandaag nog elke maandag gebruikt om de vertrouwde smaak van Stroobants Koffie te creëren.   

1903 - De aankoop van een eerste koffiebrander

De passie voor het koffiebranden binnen de familie Stroobants is een verhaal dat reeds begint in 1902. Emile Stroobants en zijn vrouw Irma Decoster starten een delicatessenzaak in Diest in de Schaffensestraat 64, naast het toenmalig tramstation.  

In 1903 kocht Emile een eerste koffiebrander, zodat ze in hun delicatessenzaak ook hun eigen merk van koffie kunnen verkopen. Hiermee ontstond binnen de familie Stroobants een traditie van en passie voor koffiebranden die nog veel jaren zal tellen.